Säkerhet I bingo på nätet

Farorna på internet

De flesta vet vilka faror som finns på internet men alla råkar inte i praktiken ut för större intrång, som det oftast rör sig om. Säkerhet på nätet är dock så mycket mer än att skydda sig mot hackers och intrång. Det handlar om att hantera data med ansvar. Internet är en global egendom som tillhör alla, vilket ger oss lika rättigheter som skyldigheter. Det finns flera ord som täcker detta, "nätetikett" är ett av dem och det säger väldigt mycket. Det handlar dels om att skydda sitt egna data. I denna artikel handlar det mer om det egna skyddet för identitet och andra sekretessuppgifter. När man spelar exempelvis bingo på nätet måste man lämna uppgifter som i svenska fall kan handla om personnummer och i globala och svenska fall om kreditkorts- eller bankuppgifter. I vanliga privatpersoners synvinkel handlar det om att vara försiktig med dessa data. Hur fungerar säkerheten på sajten man ska spela på? Kan man lita på att de uppgifter man lämnar verkligen hålls hemliga? Alla kan lugnas med att svenska kända nätkasinon och andra spelsajter i regel håller säkerheten högt. Dels håller de själva mycket god säkerhet och dessutom fungerar de plattformar och moduler som används med gedigen sekretess. Det är i första hand spelleverantörer som exempelvis Microgaming, Playtech eller NetEnt som levererar färdiga spelprogram till sajterna och att dessa är gott skyddade kontrolleras av tredje part.

Fusk förekommer och kommer alltid att finnas

Brottsligheten inom internet uppdagas i smärre former likväl som i större sammanhang. Polisen menar att dessa brott indelas i kategorier:

  • Program eller programvara som används som hjälpmedel vid brott.
  • Datorer eller programvara, vilka blivit utsatta för brott eller brottslig påverkan.
  • Kopiering av program.
  • Obehörigt intrång, det vill säga hacking i datorer eller nätverk.

Vad vi då behöver oroa oss för är om den spelsajt vi besöker är skyddad mot sådant. Vilka skyddsåtgärder har de vidtagit? Har de tillräckliga brandväggar för att utstå attacker? Som privata datoranvändare utrustar vi oss med brandvägg och antivirusprogram. Vi är noga med lösenord och lämnar inte ut uppgifter utan vidare. Kommer det ett mejl där vi uppmanas att ge bankkonto- eller kreditkortsuppgifter är de med absolut säkerhet falska.

Många brickor blir det

Någon frågar sig hur många kombinationer av bingobrickor det kan finnas. Då talar vi om den vanligaste brickan med 75 nummer. Ekvationen är alltför lång och även produkten, istället skriver vi den till 5,52 gånger 10 upphöjt till 26. Att det rör sig om otroligt många kombinationer räcker nog att veta. Chanserna till att få bingo är troligen lika goda i både 75-nummer bingo som i variantbingo med 90 nummer. Exakt vilket av dessa som spelades under den första bingokvällen i landet är höljt i dunkel. Från denna första bingokväll till dagens spel online kan det tyckas vara långt men egentligen inte. Det är precis samma spel med samma vinstchanser.

Stora spel, stora vinster, även i bingo

Några säkra spelsajter med bingo är Svenska Spel, Bingolotto, MamaMia Bingo, Maria Bingo, Unibet och Betsson. Det finns naturligtvis många fler och valet är en smaksak. Men om vi tittar in i de riktigt stora vinsternas värld och jämför så ser det olika ut. Orsaken är att de progressiva jackpottar som byggs upp hos sajter med servrar utanför Sverige oftast är astronomiska. Visserligen deltar fler spelare i jakten men belöningen är så mycket större. Hos exempelvis spelleverantören Microgaming ligger rekordet på närmare 100 miljoner kronor. Oftast består jackpotten av 30 till 60 miljoner, vilket man inte ska rynka på näsan åt. Om vi jämför med de svenska sajterna som exempelvis Miljonlotteriet hamnar jackpotten hos dem på några hundra tusen och i undantagsfall på miljoner kronor.