Bingo

Bingo är kanske set mest kända spelet av alla. De flesta har säkert spelat bingo någon gång, antingen i en bingohall eller hemma som ett sällskapsspel. Men den som inte har spelat det tidigare får här en förklaring.

Bingobrickan

Ala spelare har en eller flera bingobrickor. En bingobricka har ett rutmönster på 5x5 rutor och överst står de fem bokstäverna BINGO med en bokstav över varsin kolumn. I rutorna finns siffror från 1 till 75 ordnade så att i den första kolumnen finns siffror från 1 till 15 och i den andra kolumnen finns siffror från 16 till 30 och då vidare. Rutan i mitten är oftast tom.

Utroparen

Spelet går till så att en utropare drar slumpmässiga siffror på bollar ur en tombola eller på något annat sätt som gör att de dragna siffrorna kommer slumpmässigt. Då en siffra är dragen ropar utroparen en bokstav och en siffra till exempel B 12 där B talar om i vilken kolumn siffran 12 ska finnas, detta för att underlätta för spelaren att finna siffran på sin bingobricka.

Bingo

Spelet fortsätter ända till dess att någon får en rad eller kolumn full på sin bingobricka och då ropar "bingo". Den som först ropar "bingo" har då vunnit omgången. Spelet kan sedan fortsätta och då spelar man om andra- och tredjepriset.

Bingohallar

Bingo i Sverige började hos Gunnarstorps IF som anordnade det första spelet 1961. Det blev en succé och snart växte det upp bingohallar överallt runt om i landet. Det är idrottsrörelsen som är arrangör och det är idrottsföreningar som tar vinsten från spelet. För att få tillstånd att bedriva bingospel måste idrottsföreningen ha en stor ungdomsverksamhet.

Bingohallarna har blivit mer än bara en plats för spel, de är även en träffpunkt för människor som gärna kommer till bingohallen för att träffa vänner och ta en kopp kaffe.

Bingo på nätet

Bingo har flyttat ut på nätet precis som alla andra spel. Det tog lite tid men nu finns alla typer av bingo på internet. Särskilda sajter för bingo i mobilen har också kommit till och först ut med sådana var Maria Bingo och spelsajten Bertil. Då man spelar onlinebingo så träffas man inte på samma sätt som i bingohallen, men det har spelsajterna sett till att råda bot på. Man har skapat chattrum där spelarna kan chatta med varandra om hur det tycker att spelet går och kanske lyckönska varandra. Chattrummen modereras av en bingovärd som ser till att skapas en trevlig stämning men som även kan hjälpa till om något krånglar för en spelare.

De bingosajter som finns på nätet lämnar vanligtvis inte något överskott till idrottsrörelsen, därför kan vinsterna bli betydligt högre än vid traditionellt bingospel i en bingohall. Oftast så har dessa spelsajter sitt säte på Malta eller Gibraltar vilket gör vinsterna skattefria i Sverige.