Lottonummer

Låt oss först som sist slå fast att Lotto är ett turspel där siffrorna kommer upp slumpmässigt. Trots det så finns det statistik och teorier på nätet som ska hjälpa till att förbättra oddsen för dig som spelare.

Spelteorier

Spel om pengar har väl alltid lockat människor och man har väl på alla sätt försökt att få fördelar genom att tro att man kan räkna fram vinnande kombinationer i turspel som lotto. På nätet finns det fler sajter som presenterar statistik över vilka nummer och nummerserier som har funnits med i vinnande rader. Trots det måste vi i alla fall slå fast att lotto är ett turspel och det är bara slumpen som avgör om du vinner eller inte.

Det går inte att räkna ut hur man ska vinna i lotto. Det finns, inte minst hos Svenska Spel, statistik över vilka nummer som har varit mest frekventa under de senaste sex månaderna. Sidan som hör till lottospelet uppdateras kontinuerligt. Och visst är det så att några nummer har dragits fler gånger än andra men trots att skillnaderna kan tyckas stora så faller de inom ramen för vad som är sannolikt. Då skulle man kunna förledas att tro att de frekventa nummer som dragits skulle vara mer lönsamma att spela på än andra nummer, men så är inte fallet.

Slumpa fram din lottorad

Bland många tjänster som finns på internet finns bland annat slumpgeneratorer som kan slumpa fram en rad för en hel mängd olika lottospel världen över.

En seriös vetenskapsman

Den brasilianske matematikern Renato Gianella har tagit fram en teori som han menar kan hjälpa dig att välja lottonummer för att få en förbättrad vinstchans. Han menar att olika nummerkombinationer har olika sannolikhet för att dras. Han har skapat en sorts färgmall som vem som helst ska kunna använda för att finna de olika vinnande kombinationerna. Prova gärna själv hans teori.

En annan seriös vetenskapare

Det finns flera intressanta sajter på nätet som handlar om lottonummer, skapade av individer med ett intresse för sannolikhet och spel. En av dem är Kristoffer Magnuson. Han är doktorand och arbetar vid beroendecentrum i Stockholm. Han forskar bland annat om spelberoende. Han skriver om ”Är vissa lottonummer bättre än andra?" Och han menar att det bara är slumpen som avgör. Singlar man slant sju gånger och det blir klave alla sju gångerna, hur stor är sannolikheten för klave nästa kast? Jo 50%, så tråkigt nog för alla spelteoretiker så finns det inga säkra lottonummer. Däremot finns det ungefär 6,7 miljoner olika kombinationer av lottorader. För att vara någorlunda säker på vinst måste du spela 368 rader om dagen i 50 år för att få 7 rätt. Ändå vinner någon eller några på LOTTO varje vecka!