Keno

Keno från Kina

Nummerspel är en term som används för spel som bingo, lotto och keno för att nämna några i den genren. Men det finns många fler med varierande bakomliggande historik. Keno har sitt ursprung från Kina och har många år på nacken, och spelas i många länder i den modernare formen. Kinesisk keno sägs vara flera tusen år gammal.

I Sverige introducerades spelet 1992 med dragningar i tv4, under några år från 2010 sändes det dock i tv3. Dragningarna är varje dag och sänds efter klockan 6 på eftermiddagen. I Svenska Spels version ser spelet ut så här: Keno går ut på att pricka in 1 till 11 nummer av dragna 20. Spelplanen har 70 nummer att välja mellan för spelaren. Dessutom dras ett av de redan dragna numren som extra krydda, denna kallas "Kung Keno". Den som satsar 5 kronor på 11 nummer vinner 5 miljoner om dessa slår in. Om man då satsat ytterligare 5 kronor på Kung Keno och denna finns med bland de 11 tredubblas vinstsumman. Vinstplanen ger mindre vinst i en nedåtgående skala från 11 ner till 1 spelad siffra.

Nätvarianter på nätets keno

Men keno finns i flera varianter på nätet och består då ofta av 80 nummer i spelplanen och spelaren skall välja upp till 15 av dessa. Hos exempelvis Unibet ser vi 8 olika kenospel. Den vanligaste har insatsnivåer från 1 euro upp till 500 men man kan provspela på "låtsas" för att kunna få en uppfattning om hur det hela fungerar.

I "Disco Keno" ligger insatsmöjligheten från 50 cent upp till 20 euro och här kan man välja kort med nummersatsningar, det vill säga att man kan välja att spela 1 gånger 15 nummer upp till 8 gånger 15 slumpvis valda nummer.

Hos bet365 är spelplanen 80 nummer och spelaren kan välja från 1 upp till 10 av dessa. Hos bet365 kan man dock inte prova med låtsaspengar, åtminstone inte utan att vara registrerad.

Hos Betsson heter det "Keno Burlesque" och där kan man nöja sig med en insats av 25 cent fast för den som vill slå på stort går det att höja upp till 500 euro. Här är det internationellt gångbara 80 nummer i spelplanen och spelaren kan välja från 1 till 15. Även hos Betsson kan man träningsspela.

Satsa och vinn på keno

Vinsttabellen för keno är givetvis beroende på hur många nummer spelplanen har men för den runt om i världen mest använda är det 80 nummer. Hur vinsttabellen är uppbyggd kan sägas var styrt av oddsen för att spelarnas antal valda nummer skall bli valda av de 10, 15 eller 20 dragna numren. Och självklart ger färre antal valda nummer lägre vinst än fler. Vid 20 dragna nummer av spelplanens 80 och spelarens valda nummer är ett enda blir oddset mycket lågt och om de valda är maximalt antal blir vinsten hög.

Vad som betalas ut varierar kraftigt mellan olika sajter där den sammanlagda insatsen är en viktig faktor. Men vid den omedelbara dragningen, som nätsajter använder sig av, är oddsen beräknade och man kan räkna med att cirka 95 procent av den totala omsättningen går tillbaka till spelaren. Denna siffra är genomsnittlig och är den vanligaste om man jämför spelsajter med varandra.