Keno regler

Keno är ett nummerspel med anrik historik. Spelet härstammar från det antika Kina där en man vid namn Cheung Leung fick en genial idé på 200-talet före kistus. För att rädda hans hemstads ansträngda situation med belägring och dålig ekonomi skulle man införa ett organiserat lotteri. Lotteriet gick ut på att pricka in ett antal symboler på en spelbricka. Staden skulle tjäna på det här eftersom de flesta spelare skulle förlora sina insatser. Pengar som gick rakt in i statskassan. Det fanns dock en viktig anledning för befolkningen att delta i lotterier, nämligen den stora jackpotten som hägrade. Spelet togs vidare till västvärlden under 1800-talet när många kineser rörde sig däråt för att arbeta med järnvägar. Det har lett till att det spelet idag är mycket populärt och finns i mängder av varianter.

Gemensamma regler

Det finns några gemensamma nämnare för alla dagens populära Kenospel. Framförallt har de kinesiska symbolerna bytts ut mot de västerländska numren vi känner igen idag. Det är vanligt med 80 möjliga nummerutfall, men det kan variera. Spelarna har en bricka där de ska pricka in ett visst antal nummer. Traditionellt handlar det om ett val mellan 1 och 10 nummer, där 20 nummer dras. Fler valda nummer innebär större vinstchanser, men också högre insatser. Det kan också variera hur många nummer som krävs för utdelning. En tvist är dock att det krävs fler rätta nummer för utdelning om du också valt fler nummer. Oftast finns systemspel som gör att du kan välja fler nummer till ett reducerat pris. Själva dragningen är slumpmässig och sker genom att bollar med nummer på, dras ur en tombola och in i ett rör en i taget.

Svenska Spels Keno

I Sverige är det Svenska Spels Keno som dominerar. Detta beroende på att staten har monopol på hasardspel och därmed distribuerar alla typer av spel. Dragningen sker dagligen i direktsändning på TV4, alltid från Gotland. Gotland har blivit starkt förknippat med Keno i landet av den anledningen, samt att alla Tv-reklamer för lotteriet sker med gotlänningar. Du kan köpa spelbrickorna via spelbutiker och på Svenska Spels hemsida.

Själva spelet skiljer sig något från den traditionella varianten. Det spelas med 70 möjliga nummerutfall och det är 10 nummer som dras varje omgång. Du väljer själv nivå genom att anpassa hur många nummer du väljer. Det påverkar vilka typer du kan vinna, det är självklart lättare att plocka hem de mindre vinsterna. Du väljer nummer själv eller låter slumpen avgöra. Det finns färdiga spel som bestämmer både insatsnivå och nummer åt dig. Något som är speciellt med Svenska Spels Keno är en speciell funktion som kallas Kung Keno. Det är ett extranummer som dras varje spelomgång, som en joker. Det ger dig en extra vinstchans. Den maximala vinsten får du om du lyckas pricka in hela 10 rätt på utgångsraden, plus Kung Keno. Den lägsta vinsten på Svenska Spels Keno är 5 kronor, den högsta på svindlande 15 miljoner. Jackpotten kan du vinna om du satsat på maxnivå.